Stichting TeamDogs

 

Stichting TeamDogs is een stichting die het mogelijk maakt om, voor o.a. cliënten van Ik Ben Dit, in aanmerking te komen voor een eigen psychosociaal hulphond.

 

Daar moet wel voor vast staan dat door samenwerken met een hulphond de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van het kind of de jongere aanzienlijk zal verbeteren. Niet iedereen met een stoornis binnen bijvoorbeeld het autismespectrum komt dus in aanmerking voor dit traject.

 

Stichting TeamDogs werkt met geselecteerde puppy’s. Dat betekent dat de pup vanaf de leeftijd van ongeveer 8 weken bij het gezin van het kind of de jongere komt wonen. Het eerste jaar wordt naast wekelijkse training/coaching aandacht besteed aan wennen, socialiseren, in een veilige situatie groot groeien en aanleren van basiscommando’s. Maar vooral zal er een band gaan groeien tussen de pup en het kind/jongere en wordt er veel genoten van elkaar.

 

Tegen de tijd dat de pup stabiel volwassen is geworden, worden de specifieke hulphondentaken aangeleerd en krijgt de hond een hulphondenjasje. Zo kan de hond al tijdens zijn opleiding veel gaan betekenen voor zijn baasje.

 

Doorgaans duurt een traject zo'n 1,5 a 2 jaar. In het voortraject wordt er gezocht naar een pup en wordt er gewerkt aan thema's als hondentaal, zelfvertrouwen en voorbereidingen voor de komst van de pup.

Gedurende het eerste jaar zijn er wekelijks contactmomenten, in de fase erna twee keer per maand en als het team bijna klaar is voor het individueel teamexamen, eens per maand. Wanneer het officiële dekje en pasje uitgereikt is vindt er een keer per kwartaal training plaats.

 

Stichting TeamDogs heeft een trainingsprogramma dat voldoet aan alle eisen en voorwaarden van de ADEU/ADI (Assistance Dogs Europe/International) en IAHAIO (Europese richtlijnen bij interventies met dieren). Stichting TeamDogs ambieert lidmaatschap bij de ADEU en is actief bezig met de inschrijving daarvoor; een proces dat enkele jaren in beslag neemt.

 

Graag meer weten? Neem contact op via het contactformulier en wellicht kunnen we snel een afspraak voor een  intake maken!