Wat ben jij een (B)engeltje! : De socialisatie

Dat puppy's aandoenlijk zijn dat wisten we natuurlijk al, want wat zien ze er schattig uit! De meeste puppy's mogen hun nest verlaten met 8 weken, klaar om de wereld met jou te mogen ontdekken. Daar hebben ze natuurlijk wel de nodige hulp bij nodig, want ze moeten ALLES nog leren! Als het even rustig in huis is dan kan dat maar twee dingen betekenen: of ze liggen lekker te slapen na alle indrukken OF er worden weer puppystreken uitgehaald! Want elke hond beschikt over een intern engeltje en bengeltje!

 

Al in het nest worden de eerste stappen van de socialisatie gezet (de eerste socialisatiefase), oftewel het wennen van de puppy aan alledaagse zaken. Moeder hond bepaalt de regels en ook de fokker zal al een aandeel hebben in dit proces. Denk aan geluiden, kinderen, voorwerpen en nee de stofzuiger is er niet om aan te vallen! Tussen de 8 en 12 weken begint de tweede fase, waar je als eigenaar een enorm groot aandeel in hebt! Ga ondanks nog niet alle inentingen zijn gegeven wel gewoon naar buiten! Helaas wordt er door fokkers en zelfs door sommige dierenartsen nog altijd afgeraden dit te doen....een gemiste kans als je het mij vraagt!

 

Shadow en Bandit zijn twee totaal verschillende honden. Waar Bandit als pup al als hummeltje overal onbevreesd in stapte, houdt Shadow eerst wat afstand. Ik durf ook eerlijk te stellen dat Bandit een aardige Boef was toen hij klein was en deed zijn naam dan ook eer aan! Zo vonden we het huis vol met hondenpootjes van de grondverf (gelukkig nog niet droog en op waterbasis!), waren onze accessoires blijkbaar vaak aan vervanging toe en viel de bank ook erg in de smaak...of misschien juist niet.. Als je je puppy dan tussen alle hopen vulling ziet zitten met zijn schattige kopje moet je toch wel even tot 10 tellen, maar lang boos kon ik in ieder geval niet blijven! Zelf hebben we ook (misschien heel eigenwijs) niet voor een bench gekozen, wat voor veel mensen wel een prettige oplossing is om er zeker van te zijn dat de puppy veilig is en niets kapot kan maken. Wel leuk om te zien dat alle input en het harde werk zich heeft terug betaald, wanneer onze kat Smokey nu in de bank hangt loopt Bandit eropaf om hem te corrigeren! Zeker nu met de kleine Shadow in huis, zie je het verschil zo enorm goed en ben ik stiekem extra trots op Bandit, want man...we hebben echt wel eens met onze handen in het haar gezeten, wat andere hondenbaasjes wellicht ook wel zullen herkennen.

 

Het is altijd handig om je huis puppy proof te maken, zodat je ze een beetje helpt in het verleidingsproces, alles is namelijk nieuw en REUZE interessant! Zo liep Shadow deze week al een aantal keren met onze slippers en schoenen weg, dus die werden ook maar even goed weg gestopt! Bovendien raapt hij alle kippenveren op en heeft hij al een voorliefde ontwikkeld voor kluiven. De regels in huis bepaal jij, ook al denkt je kersverse puppy daar natuurlijk heel anders over!

Jonge honden ervaren de wereld net als kinderen door alles maar in hun mond te willen stoppen, of er met hun scherpe tandjes eens lekker in te knagen. Pas op! Slippers, schoenen, kleding, meubels....nouja eigenlijk is in de eerste periode niets veilig. Dat moet aangeleerd worden! Maak voor jezelf dus een lijstje van situaties en dingen waar jouw hond mee in aanraking gaat komen en waarvan je vindt dat hij of zij daar stabiel op kan reageren. Denk aan het verkeer of een drukke stad, kinderen of misschien wel ouderen, paarden, katten andere honden, de trein, bus of auto, maar denk ook aan borstelen, wassen en nagels knippen. Het is goed om je hond aan zoveel mogelijk situaties te laten wennen, maar bedenk ook dat je puppy heeeeel veel slaap nodig heeft EN nog helemaal niet zo ver mag lopen. Zoek dus een goede balans en overprikkel de puppy niet teveel. Is je pup heel druk, kan het ook zijn dat hij juist moe is, bescherm hem dan voor zichzelf en geef hem rust. Na de twaalf weken is het belangrijk dat je de onderdelen van jouw lijstje blijft herhalen anders heb je het voor niets gedaan. 

 

Hier in huis hebben we natuurlijk twee honden, ik laat vaak heel bewust de honden apart uit. Zo kan Shadow in zijn eigen tempo alle nieuwe indrukken opdoen. Wel neem ik Bandit en Shadow elke dag een keertje tegelijkertijd mee naar buiten, zodat ze ook leren om samen te lopen en rekening met elkaar te houden. In sommige situaties trekt Shadow zich op aan zijn 'grote broer' en durft wat meer als hij erbij is. Dit helpt hem later weer wanneer hij alleen met mij loopt. 

 

Deze maand is het feest voor Shadow en mij op de zaterdagochtend, want.....dan is er puppycursus!! De cursus is vier keer en heeft tot doel wennen aan diverse situaties en aan andere puppy's. Er worden nog geen commando's geoefend, maar wel worden er oefeningen gedaan, waarin het hier komen naar het baasje wordt gestimuleerd. Zo oefent Shadow het reageren op zijn naam en leert hij dat hij naar zijn baasje of vrouwtje toe moet komen.

Afgelopen zaterdag was voor Shadow de eerste keer en HELP, dat was toch wel erg spannend! Eerst in de auto, dan een uur theorieles, waar hij heerlijk lag te slapen en daarna de hal in voor leuke onderdelen en heel veel andere puppy's! 

De eerste keer door een hindernis was steeds onwennig en moest er veel ontdekt en gesnuffeld worden, daarna zie je het zelfvertrouwen steeds meer groeien. Er waren twee parcoursjes en een geweldige ballenbak! Aan het eind werden de pups in vakken bij elkaar gezet om nog eens samen te kunnen spelen los van de lijn. Na zijn eerste puppycursus was Shadow echt gesloopt voor de rest van de dag!

 

Kijk eens op de website www.kynologischnederland.nl voor verdere informatie van deze leuke en leerzame cursus. Over een maand gaan we starten met de basistraining. De basistraining is op deze hondenschool vrij intensief, drie keer in de week trainen met behulp van een clicker, maar later meer hierover! Nu moet ik snel met Shadow naar buiten, anders moet ik dweilen! Naast de socialisatie is het zindelijk maken natuurlijk ook een terugkomend klusje! 

 

Ik ben ook erg benieuwd naar jullie ervaring met puppystreken! Let me know! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0